Wordpress 4.7.4 ve daha üst sürümlerinde kullanılmaya başlanan "noopener" etiketi Blogger blog sitelerinde nasıl kullanılır, faydaları nelerdir?
Bu yazımızda Wordpress rel="noopener" etiketinin ne işe yaradığından ve Blogger bloglarında nasıl kullanıldığından bahsettik.
Noopener Etiketi Nedir?
Wordpress, yeni güncellemeleri ile güvenlik önlemi olarak geliştirmiş olduğu "noopener" etiketini kullanıma sundu. Bu etiketin kullanılma amacı yeni sekmede açılmış olan zararlı bağlantıların kontrolü ele geçirmesini önleyen (açıkların giderilmesi), yani potansiyel güvenlik açığının sıfırlanmasını sağlayan bir güvenlik etiketidir.
Noopener Etiketi SEO'yu Etkiler Mi?
Blog ve web sitesi kullanıcıları rel="noopener" etiketinin yeni olmasından dolayı, rel="nofollow" etiketi ile karıştırdı. Bu nedenle, "noopener" etiketinin SEO açısından olumsuz bir etki oluşturabileceği kaygısı oluştu. Ancak, "noopener" etiketi tarayıcıların window.opener javascript nesnesinin devre dışı bırakılmasını sağlayan basit bir etikettir.
İlk güncellemede rel="noopener noreferrer" şeklinde kullanılıyordu. İkinci bir güncelleme ile "noreferrer" etiketi kullanımı kaldırıldı.Wordpress bloglarında otomatik olarak kullanılan "noopener" etiketi hiçbir şekilde SEO'ya olumlu veya olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.
Noopener Etiketi Neden Kullanılmalı?
Bir güvenlik önlemi olarak kullanılan "noopener" etiketi, bir web sayfasında bulunan target="_blank" özelliğine sahip bağlantılara tıkladığınızda ya da bir bağlantı window.opener ile açıldığında, bağlantı aynı sayfada değilde otomatik olarak yeni bir sayfada açılır. Açılan bu yeni sayfa, kendisini açan yani bağlantının bulunduğu sayfanın bazı bilgilerine erişebilir ve kısmi olarak kontrol edebilir. Bu da potansiyel olarak bir güvenlik açığına neden oluyor.
Bu nedenle, "noopener" etiketi tarayıcıya yeni açılan sayfanın kendisini açan sayfaya ait değişkenleri sıfırlama komutu bildiriyor ve bu sayede açılan yeni sayfa, önceki sayfa hakkında bilgi sahibi olması engellenmiş oluyor.
Noopener Etiketi Nasıl Kullanılır?
Blog yazılarınıza eklemiş olduğunuz target="_blank" etiketine sahip bağlantılara rel="noopener" etiketini aşağıdaki örnek bağlantıda olduğu gibi ekleyebilirsiniz.
Örnek Bağlantı
<a href="https://bloggereklentileri.blogspot.com" target="_blank" rel="noopener">...</a>
Blog yazılarınıza eklemiş olduğunuz bağlantılar dış kaynaklı ise aşağıdaki örnek bağlantıda olduğu gibi kullanın.
Örnek Bağlantı
<a href="https://bloggereklentileri.blogspot.com" target="_blank" rel="nofollow noopener">...</a>
Bu yazımızda "noopener" etiketi nedir, blog sitelerinde nasıl kullanıldığından ve blog sitenize zararı olup olmadığından bahsettik. Siz de düşüncelerinizi yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.
0 komentar: